Tuesday, March 22, 2011

BETUL KE, KHAIRY JAMALUDDIN BUKAN ORANG REMBAU?

Ahli Parlimen Rembau, YB Khairy Jamaluddin dikatakan bukan anak Rembau? Benarkah?

Khairy bukan orang Rembau
25 feb 2008
Kalau kita jumpa orang tua-tua di Rembau , terutamanya di Kg Gadong , Kg Tanjung , Kg Seberang Paya , Kg Mungkal , Kg Memperah dan lain-lain kampung yang berdekatan , mereka akan katakan Khairy sebenarnya bukan orang Rembau.

Menurut adat orang Rembau , keturunan adalah mengikut asal keturunan ibu. Dalam kes Khairy , orang tua-tua Rembau mengatakan Khairy bukan orang Rembau tetapi ialah orang Pulau Pinang , kerana ibu Khairy ialah orang Pulau Pinang , hanya arwah ayahnya saja orang Rembau.

Begitu juga dalam kes melantik Undang Rembau. Mestilah dilihat dari keturunan sebelah emak. Hanya dua suku yang layak menjadi Undang di Rembau ini , iaitu suku Dato Sedia Raja dan suku Lela Maharaja. Jika ayah suku Dato Sedia Raja dan emak adalah orang bukan dari dua suku tadi , maka secara otomatik , anak tidak layak untuk menjadi Undang.

Selamat Datang ke Rembau , Tanah Beradat (Petikan rembau hari ini http://www.rembau-hari-ini.blogspot.com 28 Februri 2008)

Komen:
Benarlah kalau mengikut adat perpatih di Negeri Sembilan. Penduduk di negeri itu, tidak terkecuali Daerah Rembau adalah mengikuti sistem matrilineal, iaitu nisab keturunan sebelah ibu. Jadi semua anak yang lahir akan mengikut suku ibunya, bukan suku bapa. Lainlah di tempat atau negeri yang penduduknya mengikuti adat Temenggung di mana anak akan mengikuti sistem patrilineal, iaitu nisab sebelah bapa.

Inilah yang membuatkan adat di Negeri Sembilan ini sedikit unik. Adatnya diasaskan kepada Adat Minang di Sumatera Barat. Sistem matrilineal menjadi penentu suku ank-anak yang lahir. Bagi Khairy Jamaluddin, memang benarlah kalau berdasarkan adat Temenggung beliau semestinya anak orang utara, atau pun Pulau Pinang seperti kata bloger ini. Bapanya, Dato' Jamaluddin Abu Bakar adalah orang Gadong, bersukukan Biduanda Gadong Lela Maharaja. Sama ada Khairy yang katanya mengikut suku bapanya dapat mewarisi jawatan Undang Rembau, itu kita kurang jelas.

Yang lebih penting untuk mempastikan dalam suku mana Khairy Jamaluddin berada ditentukan oleh anggota keluarganya. Dan kalau mahu diikutkan tempat lahirnya, Khairy tidak dilahirkn di Gadong, atau di Pulau Pinang atau di Kedah (katakanlah Kedah negeri kelahiran ibunya). Khairy khabarnya dilahirkan di London.

Maka jika ada orang yang mendakwa bahawa Khairy bukan orang Rembau itu belum tentu tepat juga. Masih boleh dibincangkn, terutama oleh sanak keluarga dan sepupu-sepupunya di Rembau. Salah seorang yang dapat memberi penjelasan tentang suku Khairy ini mungkin sepupunya sendiri, Dato' Shaziman Abu Mansor, Menteri Kerjaraya. Shaziman berbapakan Abu Mansor, abang kepada Jamaluddin. Cobalah kita tanya Shaziman tentang perkara ini supaya lebih jelas kedudukan Khairy.

Khabarnya Shaziman sendiri pernah diberitakan berasal dari Perak. Tetapi kalau mengikut sejarah orang tuanya, Shaziman ini memang lahir di Ipoh, ketika itu bapanya bertugas dengan KTM di Ipoh. Bapa kepada Abu Mansor, Hj. Abu Bakar, ialah
bekas penghulu dan ibunya adalah dari suku Tanah Datar, Gadong.

1 comment:

  1. Yang pentingkan arah dan agenda politik bukan dari mana asal orang politik datang. Biar pun orang politik dari negeri Timbaktoo sekalipun kalau agendanya jelas dan ikhlas peduli apa dengan nama dn dari mana mereka berasal. Begitukan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

youtube column : nyanyian r.azmi dll.