Monday, March 14, 2011

TANAH PESAKA: "ESE ORANG BETINO PUNYO ORANG JANTAN TAK ADO HAK!"

Senarai Aktiviti Adat Perpatih di Seremban dan Jelebu 13 Mac 2011

Allahyarham Norhalim Ibrahim banyak menulis tentang adat perpatih

sekumpulan anggota masyarakat adat perpatih di Rembau meraikan perkahwinan salah seoarag anak buah mereka di Suku Biduanda Lela Maharaja.


TIGA hari berturut-turut Negeri Sembilan mengadakan kegiatan Adat Perpatih, terutama di Seremban dan Jelebu. Ada seminar dan persembahan. Bicara Ilmiah bertajuk "Kepelbagaian Adat 1 Malaysia di Negeri Sembilan" dan ada pula seminar "Memartabatkan Institusi Adat Perpatih di Negeri Sembilan." Kegiatan terakhir ini berlangsung di auditorium RTM di Sungai Gadot, Seremban pada 13 Mac.

Bagi yang hadir dalam dua pertemuan intelek itu pasti akan banyak menerima pendedahan tentang sejarah dan perkembangan adat itu mengikut zamannya. Maklumlah sudah lebih 600 tahun adat itu betapak di negeri beradat ini. Mungkin juga berlaku pertentangan pendapat pro dan kontra tentang sistem adat itu yang tentunya meriuhkan. Dan kalaulah Allahyarham Norhalim Ibrahim hadir Allahyarham sudah tentu akan memberikan pandangan yang sama seperti apa yang banyak ditulisnya dalam jurnal, buku dan media tempatan dan luar negeri. Masih ingatkan bukunya Negeri Yang Sembilan yang dihasilkannya pada tahun 1996. Atau buku Perkahwinan Adat pada tahun 1996 . Atau Glosari Adat Negeri Sembilan pada tahun 2003.Buku Negeri Yang Sembilan menerima resensi yang super wahid daripada Profesor Ulung UKM, Prof. Dato' Dr. Shamsul Amri Baharuddin sebulan sesudah buku itu diedarkan.Begitu juga halnya dengan tanggapan positif Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim dalam satu seminar ilmiah di Hotel Allson Kelana Seremban ketika buku itu dilancarkan.

Bagaimanakah impak dan hasil kegiatan ilmiah adat tiga hari ini kepada penganut adat di Negeri Sembilan? Kegiatan kali ini entah yang ke ratus berapa kali diadakan, semuanya mahu memartabatkan adat ini. Dua hal pokok menjadi pergonjengan mungkin dalam wacana intelek ini, iaitu tanah adat dan nikah kahwin. Masalah tanah adat menyangkut pewaris sementara masalah nikah kahwin menyangkut larangan kahwin sesuku (sedarh-sedaging).

Masalah kedua itu mungkin boleh ditanggapi positif kerana dari sudut genetik dan sahsiah pun perkahwinan yang melibatkan hubungan bersaudara dalam satu-satu suku menghasilkan baka yang kurang serasi dan kurang baik. Bagaimana dengan masalah pertama, iaitu tentang tanah adat dan warisan pemiliknya. Semua orang tahu sitem matrilineal (bersebelhan ibu) menyebabkan tanah pesaka hendaklah dimiliki oleh anak perempuan. Anak lelaki tidak berhak menerima. Cuma mereka boleh "makan" hasilnya seumur hidup.

Apabila sistem ini diteruskan turun-temurun apa akan jadi dengan anak lelaki? Kalau dulu tujuan mewariskan tanah pesaka ini kepada anak perempuan adalah untuk menjaga kepentingan mereka sebab kononya mereka kaum yang lemah dan patut dibela. Tetapi dalam keadaan sekarang dengan wanita hari ini sama mendapat hak dalam semua aspek ekonomi, politik, pendidikan dan sosial, apakah kelemahan untuk dilndungi itu masih relevan?

Tak pasti apakah masalah ini dibincangkan dalam seminar di Seremban itu? Dan kalau ada apakah rumusannya akan diserahkan kepada pihak berkuasa Adat, terutama kepada Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, sebagai pelindung utama adat perpatih? Rata-rata anak muda generasi baru di Negeri beradat itu mahukan satu perubahan yang amat radikal dan menyeluruh kepada sistem pewarisan adat yang berkait dengan tanah pesaka ini.

Menurut mereka Adat dicipta oleh manusia dan sesuatu yng dicipta manusia itu boleh disesuaikan mengikut rentak zaman. Kalau sistem politik boleh dirombak secara radikal, kalau sistem ekonomi boleh ditransformasi secara radikal, kenapa adat tidak boleh?

Yang perlu ialah keazaman politik.Dalam hal ini keazaman sosio-budaya. Tak perlulah mengadakan lebih banyak seminar dan bicara ilmiah. Apa yang boleh mendatangkan kesan baik kepada masyarakat adat lakukanlah. Tak salahkan. Para ilmuan adat perpatih dan para pemimpin adat di Negeri Sembilan patut sangat memikirkan hal ini.

Sekarang ini masalahnya, sampaikan tanah adat banyak yang tinggal terbiar tak terurus. Hanya kerana "Tanah itu posako ese orang betino yang punyo, kau orang jantan tak ado hak! Payah....Payah!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

youtube column : nyanyian r.azmi dll.